Waar lenen banken hun geld?

lenen

Iedereen moet aan zijn inkomsten geraken, want zonder gaat het financieel snel bergaf. Ook een bank moet dus hun geld ergens halen of lenen. Sinds de financiële crisis van 2008 hebben banken het nog steeds moeilijk. Er is een structureel tekort aan geld, waardoor ze strenger worden om leningen te geven en de winsten moeten hoger zijn. Om banken niet meer in de gevarenzone te brengen, wat nadelig is voor de economie, geeft de Europese bank wel de mogelijkheid om geld te lenen.

Rol van de ECB

En daar maken banken gretig gebruik van. Er is inmiddels al voor meer dan 1000 miljard euro aan leningen geweest in de laatste drie jaar. En daar stopt het nog niet want de ECB gaf aan dat ze nog meer geld zal lenen aan banken. De ECB is een overkoepelende bank in Europa die sinds 1999 verantwoordelijkheid heeft over het uitvoeren van het monetair beleid in de eurozone. De bank werkt samen met alle nationale centrale banken van de euro landen die met de euro munt werken. Een van de belangrijkste taken van de ECB is om ervoor te zorgen dat de prijsstabiliteit in de eurozone gegarandeerd blijft.

De ECB is ook de enige plaats in de eurozone waar geld kan gemaakt worden. Het uitgeven van bankbiljetten en verrichten van valutamarktoperaties zijn ook nog belangrijke kerntaken.

Lenen via andere banken

Nog een mogelijkheid van banken is om geld te lenen van andere banken. Dat kan via Euribor, een dagelijks vastgesteld rentetarief van 57 Europese banken, die steeds vergeleken worden. Ook al is de rente hoger dan bij de ECB, toch lenen banken daar, omdat er bij ECB maar tot een bepaald bedrag kan geleend worden. En er worden meer regels opgelegd. Na de crisis is het wel zo dat banken minder aan mekaar lenen omdat het risico te groot is geworden. En de angst bestaat nog steeds op een faillissement en dat de lening nooit meer kan worden terugbetaald.

Nog een vorm van inkomen is door het spaargeld van klanten te beleggen in winstgevende activiteiten. Als je een spaarrekening hebt bij een bank dan krijg je daar een vergoeding voor, oftewel rente. De bank zal je spaargeld gebruiken om ergens te beleggen, via nieuwe leningen of hypotheken aan andere klanten. Het is dan de bedoeling van de bank om meer te verdienen dan dat ze het geld belegd hebben. Deze manier zorgt ook voor een goede bron van inkomsten voor een bank.

Er zijn dus verschillende manieren waarop een bank geld kan lenen of inkomsten kan maken. Je kent de slogan ‘geld lenen kost ook geld’? De kosten die ze aanrekenen voor een lening of voor het gebruik van een bankkaart, dat zijn inkomsten voor een bank. Om een lening aan te gaan bij een bank kan je eerst vergelijken, dat kan via de websites van de banken. Vergelijk dan op vlak van kosten, op die manier leen je aan de beste voorwaarden en dat is interessant voor jouw portefeuille.

Ben je zelf nog op zoek naar een persoonlijke lening? Beobank biedt is momenteel de goedkoopste speler op de markt.

lening aan

Social tagging: > > > > > > > >

Comments are closed.

Let op: geld lenen kost ook geld.