Spaarboekje blijft populair in België anno 2017

opbrengsteigendom

Ondanks de lage rentevergoedingen blijft de Belg koppig spaargeld parkeren op spaarboekjes. Jammer, want de inflatie in België ligt vele malen hoger dan de spaarrente. Spaarders die niets ondernemen, kunnen er zeker van zijn dat ze jaar na jaar minder kunnen kopen met hetzelfde spaarsaldo. Zijn er nieuwe alternatieven?

Om de ontwaarding van hun geld voor te blijven zijn spaarders gedwongen een hoger rendement te zoeken. Daarvoor moeten ze risico’s nemen, wat onzekerheid biedt over de toekomstige opbrengsten. Maar met vastrentende producten alleen lukt het niet om de inflatie voor te blijven.

Een alternatief is fiscaal sparen (langetermijnsparen of pensioensparen). Naast het rendement krijg je nog eens 30% van het gespaard bedrag terug via een belastingvermindering. Uiteraard zijn hier wel enkele voorwaarden aan verbonden. Er staat een limiet op dit gespaard bedrag en je legt geld vast tot de leeftijd van 60 jaar. Je kunt ook kiezen om te beleggen in beleggingen die meer risicovol zijn. Zo kan je je geld in een spaarfonds steken dat bestaat uit obligaties en/of aandelen.

Vele spaarders zitten echter reeds aan het plafond wat fiscaal sparen betreft. Misschien daarom dat er steeds meer nieuwigheden op de Belgische markt komen. Een opvallend alternatief is het zogenaamde investeren in opbrengsteigendommen op a-locaties. De mogelijkheden zijn legio: van garageboxen tot heuse opbrengstappartementen, veelal in combinatie met een verhuurdienst. Niet iedereen heeft immers de tijd en de kennis om vastgoed te beheren.

Vastgoed heeft heel wat troeven voor beleggers, waaronder terugkerende huurinkomsten, de mogelijke meerwaarde bij de verkoop en de mogelijkheid de aankoop gedeeltelijk te financieren met een krediet tegen lage kosten. Maar anders dan het spaarboekje is vastgoed allesbehalve liquide en vergt het een aanzienlijke investering.

Kan je je spaargeld wat langer missen en kan je een iets hoger risico aan, dan kan je beleggen in aandelen. Is het vandaag een goed moment om aandelen te kopen? Zoals altijd, zijn er beursspecialisten die menen dat de aandelenkoersen al te hoog zijn, maar ook anderen die menen dat we aan het begin staan van een volgende forse stijging van de koersen. Het belangrijkste is echter of je bestand bent tegen de beursschommelingen.

Iedereen moet in functie van zijn eigen temperament en risicogedrag bepalen welke belegging het best bij hem past. Iets meer risico nemen, kan een goede oplossing zijn voor het probleem van de lage rente, maar je spaargeld mag je je nachtrust niet kosten.

Neem daarom steeds de volgende adviezen ter harte.

  • Spreid je aandelenbeleggingen. Een goede manier om te spreiden is een beleggingsfonds in aandelen kopen. Let daarbij wel op de kosten.
  • Tracht regelmatig te beleggen.  Laag kopen en hoog verkopen is het ideaal, maar het lukt weinig mensen dat in praktijk te brengen. Door regelmatig te beleggen, ook tijdens beursdalingen, zal je het gemiddelde rendement op lange termijn van een aandelenbelegging behalen. Dat is doorheen de geschiedenis hoog gebleken.
  • Let op met fraude: van zodra je te maken krijgt met adviseurs die je een belegging willen verkopen met een hoog gegarandeerd rendement en een laag risico, moeten er alarmbellen bij je afgaan. Als een belegging te mooi lijkt om waar te zijn, is ze meestal ook niet waar.

Als je echter toch bij je spaarrekening wenst te blijven, vergelijk dan en ga voor de hoogste rente.

Open een online spaarrekening!

Social tagging: > > > > > > > >

Comments are closed.

Let op: geld lenen kost ook geld.