Hoe koop je een huis zonder eigen spaarcenten?

Wie het financiële nieuws een beetje volgt, weet dat woonkredieten duurder worden voor wie niet minstens 20% van de aankoopprijs zelf kan bekostigen. Maar wat als je daarvoor niet echt genoeg centen op je spaarrekening hebt? Wat zijn de mogelijkheden?

Lenen voor een eigen woning dreigt voor veel gezinnen moeilijker te worden. De Nationale Bank heeft een voorstel klaar waarbij de Belgische banken meer kapitaal moeten opzijzetten voor hypothecaire leningen die 80% van de waarde van de woning overschrijden. De strengere voorwaarden komen er door de oplopende schulden bij de gezinnen, klinkt het bij de Nationale Bank. Vorig jaar was de schuldenberg zo’n 250 miljard euro groot, vijf procent meer dan in 2015.  Als financiële instellingen voor die leningen een grotere buffer moeten aanhouden, dan zullen ze die extra kosten doorrekenen en worden die leningen duurder.
Start hier je aanvraag voor een lening!

De plannen bijstellen is een van de opties. Dit kan door langer te sparen of door voor een goedkoper project te kiezen. Nu al krijgt 60% van de 20- tot 35-jarigen financiële hulp bij de aankoop van een woning, zo bleek onlangs uit een enquête van Axa Bank. Maar een schenking behoort niet voor iedereen tot de mogelijkheden. Het is ook een evolutie die sommige pessimisten doet vrezen dat de aankoop van een eigen woning in de toekomst alleen nog weggelegd zal zijn voor wie kapitaalkrachtige ouders heeft.

Net om te vermijden dat een eigen huis enkel mogelijk is voor wie rijke ouders heeft, heeft Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein samen met de banken en de verzekeringsmaatschappijen een systeem bedacht waarbij kredietverzekeringen worden aangeboden voor gezinnen die toch meer dan 80% willen lenen. Zo zouden de banken toch voldoende waarborgen moeten krijgen die hen beschermen bij wanbetaling. Maar dat systeem moet nog het fiat krijgen van de Nationale Bank.

Een mogelijk nadeel van je project uit te stellen om wat langer te kunnen sparen is immers de verwachting dat de rente de komende maanden en jaren verder zal stijgen en woonleningen dus duurder zullen worden. Begin alvast met de verschillende kredietverstrekkers te vergelijken en probeer zo goedkoop mogelijk te lenen. De keuze voor de goedkoopste lening zorgt natuurlijk niet voor een hogere eigen inbreng, maar het zorgt er wel voor dat de je de maandelijkse afbetaling in de mate van het mogelijke kan beperken. De rentes voor woonleningen kunnen heel sterk variëren van bank tot bank.

Waar kan je zien wat de kosten precies zijn van een lening? Op elke website van een bank. Daar staat niet alleen veel informatie te lezen, maar je kan er ook vrijblijvende simulaties uitvoeren. Door die simulatie zie je hoeveel een lening je maandelijks kost, met alle kosten bij, zo heb je onmiddellijk een totaal beeld van jouw project.

Vergeet zeker niet de algemene voorwaarden te vergelijken. En verlies ook de verplichte verzekeringen zoals bijvoorbeeld de schuldsaldoverzekering niet uit het oog. Een huis of appartement kopen is immers een totaalproject. Logisch dus dat je over alle informatie en het totale kostenplaatje dient te beschikken. Het opstellen van een volledig budgetplan is nog belangrijker geworden.

Start hier je aanvraag voor een lening!

Social tagging: > > > > > > > > > > >

Comments are closed.

Let op: geld lenen kost ook geld.