Is een brandverzekering verplicht bij een hypothecaire lening?

brandverzekering

Als je ooit al eens met een bank onderhandeld hebt over een hypothecaire lening heeft men je ongetwijfeld gevraagd of je de brandverzekering bij hen wilt aangaan. Maar is een brandverzekering eigenlijk verplicht bij een hypothecaire lening? En waar sluit je die het beste af?

Hoewel een brandverzekering niet verplicht is in België, is het zo dat er in de praktijk wél enkele verplichtende omstandigheden kunnen opduiken. Denk maar aan je huisbaas die je verplicht om een brandverzekering af te sluiten. Of probeer maar eens een hypothecaire lening te krijgen bij een kredietverstrekker zonder een brandverzekering aan te gaan…

Als je een hypothecaire lening aangaat, mag de bank inderdaad van je eisen dat je een brandverzekering neemt maar je mag zelf kiezen waar je die verzekering neemt. De bank kan je wel aanmoedigen om de brandverzekering van haar keuze te nemen in ruil voor een korting op de rente van je lening. Nu is het natuurlijk aan jou om hier al dan niet op in te gaan.

Het is belangrijk dat je op dat ogenblik de rekensom maakt. Ben je goedkoper af als je de lening met korting aangaat en er de brandverzekering bij neemt of doe je er voordeel bij om de rentekorting te laten vallen en elders naar een brandverzekering te zoeken? Uiteraard zal je op de prijs letten, maar houd ook rekening met andere dingen, zoals de dienstverlening, de uitgebreidheid van de dekkingen, de vergoedingsplafonds, de uitsluitingen, enzovoort.

Immers, de ene brandverzekering is de andere niet! En…omdat een hypothecaire lening al snel een looptijd heeft van 20 jaar of langer, zou je wel eens enorm lang kunnen vastzitten aan een misschien wel nadelig verzekeringscontract. Sommige bronnen durven zelfs spreken van een zogenaamd wurgcontract.  Hetzelfde geldt trouwens ook voor een schuldsaldoverzekering. Het jaarlijkse opzegrecht voor verzekeringen, een belangrijk principe dat de wetgever inbouwde in het kader van de bescherming en de vrije keuze van de consument, wordt hierdoor beknot benadrukken makelaars in België.

Een voorbeeld. Wanneer het tarief van de brandverzekering verhoogt, sta je als consument met je rug tegen de muur. Je kan als consument je verzekering niet opzeggen, anders word je geconfronteerd met een hogere rentevoet.

Zoals steeds is het dus zaak om een goede vergelijkingsoefening te maken voor je een hypothecaire lening aangaat. Met een computer en internetverbinding is het echt eenvoudig een lening aan te vragen, of je te informeren naar de mogelijkheden. Bijna alle banken hebben een simulatie tool op hun website staan, en daar kan jij als potentiële klant volop gebruik van maken. Door in te geven hoeveel geld je wil lenen en op welke termijn je wenst af te betalen. Dat zijn amper twee gegevens die je nodig hebt om een maandelijks bedrag te zien verschijnen. Dat bedrag is ook inclusief de kosten die een lening met zich meebrengen. Mooi.

Belangrijk is echter wel dat je geen appelen met peren vergelijkt. Vergelijk dus puur de leningen onderling zonder de bijproducten zoals de brand- en schuldsaldoverzekering. Het beste is hiervoor een aparte vergelijkingsoefening te maken. Iets meer werk, maar het betaalt zichzelf terug.
Start hier je aanvraag voor een lening!

Social tagging: > > > >

Comments are closed.

Let op: geld lenen kost ook geld.